Visste du att du kan jobba som sjukskötare även i Norge? Så här enkelt är det!

Här följer enkla anvisningar om hur du ansöker om legitimation och åker till vårt grannland för att jobba!

Visste du att en finsk sjukskötarexamen är behörig som sådan även i Norge? I Norge får endast en legitimerad yrkesutbildad person utöva sjukskötaryrket, så innan du åker dit måste du få en norsk legitimation. Det är dock ingenting att oroa sig för, eftersom det är rätt så lätt att ansöka!

Här följer enkla anvisningar om hur du ansöker om legitimation och åker till vårt grannland för att jobba!

Få ordning på ansökan med de adekvata dokumenten

För att kunna få en norsk legitimation måste du fylla i en officiell ansökan om legitimation på www.helsedirektoratet.no. Sidan är antingen på engelska eller på norska.

Följande dokument ska bifogas ansökan:

  1. En kopia på ditt pass och ett kontoutdrag som visar att du har betalat avgiften. Avgiften för att ansöka om legitimation är cirka 160 euro, och den betalas innan du skickar ansökan. Ett kvitto på betalningen ska bifogas ansökan. Du ska också underteckna ansökan.
  2. En kopia av legitimationsbevis beviljat av Valvira som du också kan få på svenska.
  3. En kopia av examensbevis som översätts antingen till norska, svenska eller engelska. Dokumentet ska översättas av en auktoriserad översättare som intygar översättningens riktighet.
  4. Arbetsintyg som påvisar tidigare arbetslivserfarenhet. Legitimation förutsätter minst sex månaders eller ett års arbetslivserfarenhet.

Stöd för att göra ansökan

Du behöver inte vara spänd på att fylla i ansökan, eftersom de norska myndigheterna hjälper dig vid behov. Om det finns några brister i din ansökan kontaktar de dig ganska snabbt, till exempel via e-post, och ger dig råd om hur du ska gå vidare. Handläggningstiden för legitimation är några veckor, beroende på när ansökan har kommit in.

När du har fått en norsk legitimation är nästa steg att packa väskor och boka en flygbiljett till Norge. Man kan också åka med bil om man vill beundra de fantastiska berglandskapen på vägen.

Du kanske också är intresserad av 

Letar du efter äventyr? Sök jobb utomlands!

Utländsk arbetskraft – en lösing för bristen på arbetskraft

Så hittar du den rätta

• • •

MediMatcher – Sökmotor för arbetsplatser riktade till sjuksköterskor och läkare. Skapa konto här!