’’En arbetsgivare som satsar på unga är den bästa utbildaren’’

Vill du ha ett jobb där man satsar på din utveckling? Kolla överläkare Kaisa Rajalas tips på utbildningspositiva arbetsplatser!

Vill du ha ett jobb där man satsar på din utveckling? Kolla överläkare Kaisa Rajalas tips på utbildningspositiva arbetsplatser!

Det finns stora skillnader mellan kommuner och arbetsgivare när det gäller att hur mycket man satsar på de anställdas utbildning. Stora arbetsgivare kan ofta erbjuda många utbildningar tack organisationernas konstruktion och resurser, men Kaisa Rajala som är överläkare hos Keusote avslöjar att nyckelfaktorn är arbetstagarens inställning:

’’Jag har jobbat hos stora arbetgivare såsom HUS, där det också finns många utbildningar förtår. Men jag har också jobbat hos en kommun av 8000 invånare där man helt enkelt bestämde sig för att satsa på utbildningen och jag har aldrig sett så bra resultat förut. Jag skulle säga att huvudsakligen är mellanstora arbetsgivare som satsar på ungdomar de bästa utbildare, Men det viktigaste är en utvecklingspositiv och framåtsträvande attityd!’’

Det finns många slags utbildning

Läkare och skötare får delvis annorlunda utbildningar, men Rajala säger att det finns mycket multiprofessionell utbildning tillgänglig. Hon betonar också att all utbildning inte direkt är utbildning utan det innehåller också arbetssäkerhet och kunskap om att orka på jobbet.

Det är särklit unga läkares utbildning som man automatiskt satsar på, trots bättre på några ställen och sämre på andra ställen. Att utbilda skötare kräver dock enligt Rajala kreativitet:

’’Läkare utbildas hos oss mer än vad medeltalet är, men tyvärr har läkare såpass mycket brådska i deras jobb att deras utbildning får lida av det lite. Vi har försökt ersätta detta med ’utbildningskvart’, vilket betyder att vi behandlar veckans tema väldigt snabbt en gång om dagen, och den dagen då skötaren råkar hinna kommer hen på plats. Också inspelade Teams- videon underlättar eftersom man alltid inte behöver vara på plats.’’

Hur känner jag igen en utbildningspositiv arbetsgivare?

Rajala tipsar på att ett lätt sätt att se ifall arbetsgivaren satsar på utbildningen är att ta reda på ifall det har nämnts officiella ansvarsperson för saken.

’’Om arbetsplatsen har till exempel en utbildningsöverläkare eller liknande säger det redan ganska mycket’’. Det lönar sig att fråga om det finns en ständig uppföljning för de som är utbildade. T.ex. hos oss på Keusote aktar man så att när det kommer en ny specialicerad läkare till huset, gör vi ett personaliserat utbildningsmönster vilket sen blir följt.’’

MediMatcher rekommenderar också arbetsgivare att berätta om utbildningsmöjligheter på deras profiler. Det lönar sig att betrakta om arbetsgivaren har berättat om de detaljerat!

Hur är det då med Keusote, är du utbildningspositiv?

’’Keusote är absolut framåtblickande, men det finns enormt mycket kvar att göra. Vi är bara en två år gammal organisation och ju mer vi gör, desto mer vi förstår att det finns mycket att göra’’, kommenterar Rajala.

Just nu erbjuder Keusote gemensamma utbildningstider en gång om veckan dit alla kan delta i.

’’Vi har prioriserat särskilt på unga och specialläkare först nu. Efter det framgår vi till andra saker. Men som tur har vi fått väldigt mycket bra feedback från skötarsidan om utbildingar! När Covid bara överkommas så fortsätter utbildningar året runt, och kontinuerlig lärande fortsätter hos alla.’’

Bekanta dig med Keusote och andra utvecklingspositiva arbetsgivare genom att logga in på MediMatcher!

Du är kanske intresserad också av dessa inlägg:

’’Behov för arbetstagare inom hälsovårdsbranschen är kontinuerlig’’

Du kanske också är intresserad av 

Utländsk arbetskraft – en lösning för bristen på arbetskraft?

Så här förebygger du utbrändhet

Letar du efter äventyr? Sök jobb utomlands!

• • •

MediMatcher – Sökmotor för arbetsplatser riktade till sjuksköterskor och läkare. Skapa konto här!