Lycka kan också hittas långt borta – en arbetsplats på landet lockar allt flera

Den länge fortsatta urbanisationen har börjat få motkraft. Lugnet på landet känns som en vettig tanke för allt flera. Men vad är det som gör en arbetsplats så lockande att den lyckas knipa en sådan flyttfågel?

Den länge fortsatta urbanisationen har börjat få motkraft. Lugnet på landet känns som en vettig tanke för allt flera. Men vad är det som gör en arbetsplats så lockande att den lyckas knipa en sådan flyttfågel?

Att locka läkare, vårdare eller andra arbetare inom hälsovården på landet har länge varit svårt. Unga flyttar till stan och även äldre folk tröttnar på skvallerbyttorna i byar. Situationen är dock föränderlig; senast pga. coronavirus har många börjat sakna ett liv nära naturen och de växande hyrespriserna på den finska huvudstadsregionen stör många. En arbetsplats på landet är därefter en växande trend.

Vilka egenskaper som gör en arbetsplats så lockande att man vill flytta till landet?

Jobb inom hälsovårdsbranchen i kommuner har mycket sådant att erbjuda som inte går att hitta på städer. När arbetsplatsernas storlek är kontrollerbara är kollegorna och patienterna alltid bekanta och beslutsfattandet inte hamnar för långt ifrån arbetstagaren.

Dessutom att arbetsplatsen på landet erbjuder flera mångsidiga förmåner är själva livstilen på landsbygden ett vettigt alternativ: Man kan byta sin tvåa i stan mot ett egnahemshus, man kommer in i skogen från sin bakgård – man får alltså vara i lugn och ro.

Marknadsföring och konkreta förmåner gör skillnaden

Vilka är de arbetsplatserna på landsbygden som lyckas att locka arbetstagare från staden beror sig på marknadsföringen samt på att hur väl arbetsplatsens egenskaper är framställda. Arbetstagaren ska genast få en tydlig bild på helheten. I detta skede hoppar MediMatcher in.

När man tillägger en platsannons på MediMatcher anger arbetsgivaren detaljerad info på t.ex. ifall arbetsgivaren är redo att hjälpa med att ha en bostad, om den erbjuder utbildningar, hur mycket en kan påverka på sina egna arbetspass, vilken bulle som finns i fikarummet, vad kan man göra på fritiden i kommunen, om det finns en egen labb på arbetsplatsen, vilka specialjobb som finns tillgängliga och så vidare.

Du kanske också är intresserad av 

Utländsk arbetskraft – en lösning för bristen på arbetskraft?

Så här förebygger du utbrändhet

Letar du efter äventyr? Sök jobb utomlands!

• • •

MediMatcher – Sökmotor för arbetsplatser riktade till sjuksköterskor och läkare. Skapa konto här!