Vanliga anställda är personalens stensockel

Stälvstyrnings tid på arbetsplatser börjar vara över – och det är bra så.

Stälvstyrnings tid på arbetsplatser börjar vara över – och det är bra så

I verkligheten kan självstyrning betyda att anställda blir utan tillräcklig stöd från chefen. Det är bara få arbetstagare som står ut pressen som detta drar med sig: Man måste kämpa ensam mot deadlinen och arbetsplatsens moderna kontor kan orsaka att man inte kan koncentrera sig på sitt jobb på grund av alla störningsfaktorer såsom arbetspassplanering eller nya teknologiska system.

Mitt eget erfarenhet som medborgare och företagsläkare är att de vanliga anställda är de allra viktigaste.  Det är vanliga människor som driver detta land. Alla arbetstagare vill sköta sitt arbete väl. Den största delen av människor är dock inte intresserade av en uppåtriktande karriär och det så kallade uppåtsträvandet. Det viktiga istället är att man får komma till jobbet på den överenskomna tiden och lämna jobbet när tar slut. Och att mellan dessa tider få göra sitt jobb som är tydligt fastställt.

Arbetsgemenskapernas verklighet är väldigt vardaglig. I mitt jobb ser jag detta vanliga meddelande varje dag. När man frågat av arbetstagare om arbetsklimaten, säger dom nästan alltid att den är bra. Huvudsakligen trivs människor på deras jobb.

Att trivas på jobbet är nästan som naturens lag. Om man inte trivs på sitt jobb, byter man det så länge som manhittar en arbetsplats där man trivs. Varenda person är en individ och man hittar sin plats individuellt. Det behövs inga cirkustricksen för att forma en bra arbetsklimat. Det är viktig att varenda får vara sig själv och tryggt uppfylla sin egen arbetsroll.

Jag tror att den nästa stora trenden på arbetslivet är uppskattandet av det vanliga. Till slut är de vanliga arbetstagare de allra mest värdefulla. När en superpresterare tröttnar, fortsätter den vanliga anställden på sitt vanliga vardagliga sätt.

 

Pasi Kurtti

specialist i allmänmedicin, företagslägare

pasi.kurtti@fimnet.fi

Du kanske också är intresserad av 

Utländsk arbetskraft – en lösning för bristen på arbetskraft?

Så här förebygger du utbrändhet

Letar du efter äventyr? Sök jobb utomlands!

• • •

MediMatcher – Sökmotor för arbetsplatser riktade till sjuksköterskor och läkare. Skapa konto här!